Welke ski heb ik nodig als beginnend skiër?

We krijgen regelmatig vragen van mensen over het soort ski dat het best bij hen past. Dit is natuurlijk een relatief persoonlijke vraag en hangt van een heel aantal factoren af zoals het niveau van de skiër, maar ook de skistijl, hoe je graag skiet, waar je graag skiet (op / naast / buiten de piste) en of je graag op snelheid skiet. 

Toch proberen we je in onderstaande post wat op weg te helpen met een aantal skimodellen die passen bij de verschillende niveaus die we onderscheiden (beginner / gevorderde / expert). Aarzel niet om ons te contacteren of even langs te komen in onze skiwinkel voor persoonlijk advies voor de juiste ski's of de juiste skilengte.

Beginnende skiër

Een beginnende skiër (1-3 jaar ervaring) is vooral op zoek naar een toegankelijke ski die vergevingsgezind is. Dit zijn over het algemeen wat lichtere ski's die ook nog eens een aangename, zachte flex hebben. In deze categorie zouden we de Fischer XTR Pro MTN aanraden. Dit is een prima beginners ski die makkelijk skiet en die nu zeer gunstig geprijsd is. Dit is zeker ook een geschikte ski voor mensen die hun eerste lessen nemen op de indoorpiste (of zich voorbereiden op de komende skivakantie). De prijs van deze ski is ongeveer gelijk aan de huurprijs van een ski. Nog een andere optie in dit segment is de Rossignol Experience 75 of de Völkl RTM 76

Gevorderde skiër 

Voor de meer gevorderde skiër met een aantal jaren ervaring op de teller is het vooral belangrijk dat de ski wat stijver is en ook wat meer energie heeft en deze ook teruggeeft aan de skiër. De ski's hoeven nog niet te stijf te zijn, maar zijn wel al wat stijver dan een beginners ski. Daarnaast zijn volledige of gedeeltelijke sidewalls welkom aangezien deze de ski wat meer precies maken in het aanvangen van bochten en wat laterale stijfheid geven. Tenslotte zijn de meeste skiërs in dit segment ook op zoek naar een ski die al wat kan carven. In dit segment, zouden we vooral kijken naar de Nordica Dobberman die we in een heel aantal verschillende maten hebben en een super solide ski is die nog voor jaren skiplezier zal zorgen. Deze carve ski staat nu zeer competitief geprijsd aan €139. Bij de vrouwen kan je kijken naar een Dynastar Intense 10 wat een zeer mooie en degelijke, lichte carve ski is.

Expert skiër

Voor de expert skiër zijn stabiliteit op hogere snelheid, een snelle kantenwissel en een energieke ski vooral belangrijk. In dit segment hebben we enkele aanraders, de ene wat meer geschikt voor grote lange carve bochten, de andere meer gericht op midden lange of kortere carve bochten.

Een eerste optie is de Rossignol HERO ST Ti, een topski gericht op wat korte bochten. Zeer leuke en energieke carve ski die de meer agressieve  snelheidsduivels onder ons beloont met een spoorvaste ski.

Een andere optie is de Head Supershape i-Magnum. Ook weer een carve ski met wat metaal (Titanal) in de kern waardoor de ski redelijk stijf is, maar ook veel energie teruggeeft en goed gedempt is. Deze ski heeft een wat kortere draaicirkel in vergelijking met de Rossignol (15meter). 

 

Indien je vragen zou hebben over welk model het best bij jouw persoonlijke stijl zou passen, neem dan zeker met ons contact op via chat / mail of telefoon. Of je komt even langs in onze skiwinkel in Kessel-Lo (Leuven) en we bekijken samen welke ski's best bij jou passen.

Update 13/09/2022 voor seizoen 2022-2023

Terug naar blog